Wie aan filosofen denkt, zal niet meteen krijgers voor zich zien. Het cliché van de stoffige studeerkamergeleerde lijkt beter te passen. Maar in de klassieke oudheid en in het Japan van de samoerai waren filosofie en krijgerschap nauw met elkaar verbonden. Filosofie was daar in de eerste plaats een levenshouding.
Ook vandaag de dag vraagt wijsheid om een praktische levenshouding, een weerbare instelling en voortdurende beoefening. Louter kennisnemen van ideeën volstaat niet, filosofie moet als een ambacht worden uitgeoefend. Socrates, Seneca en de samoerai oefenden zich daarin. Kunnen wij met concrete oefeningen ook ons streven naar wijsheid en gemoedsrust in de praktijk brengen?
studeerde filosofie en bedrijfswetenschappen en promoveerde op een proefschrift over luisteren als spirituele oefening in de Griekse en Romeinse oudheid. Hij schreef de boeken Strijdvaardig leven (2021) en Een oefening in leven (2024). Voor Lamberti is filosofie een ambacht, waarbij het beoefenen van filosofie gericht is op het transformeren van overtuigingen en verlangens.
beschouwt poëzie als de onzichtbare tussenpersoon die je hand vasthoudt en een luisterend oor biedt wanneer je bang bent, je schoonheid laat zien wanneer de wereld grauw is, en ons dichter bij elkaar brengt.
Datum: 5 november
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Betaal naar vermogen:
€28 | €48 (regulier) | €68
want Het Filosofisch Diner moet filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek. Daarom kun je uit drie prijssoorten degene kiezen die het beste bij jouw situatie past. De middelste prijs is standaard en dekt de volledige kosten van de organisatie, met de hogere prijs maak je het mogelijk dat anderen voor minder kunnen aanschuiven. Meer weten? Klik hier.
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.