Empathie


Kun jij voelen wat een ander voelt? Denken hoe een ander denkt? Ons inlevingsvermogen is eigenlijk maar beperkt. Toch wordt er tegenwoordig steeds meer een beroep op gedaan. De wereld bestookt je met beelden en woorden die met je gevoel aan de haal gaan, of je dat nu wilt of niet…

Wat is empathie precies en welke rol heeft het in de huidige maatschappij? Bij een gebrek eraan lijk je een harteloze zak, bij een overschot word je een zeikerige dweper. Balanceer deze herfst op het slappe koord tussen die twee, onderzoek elke eerste woensdag van de maand hoe inlevend jij écht bent en ontwikkel je tot een meesterlijk empaat.

Kijk Verder

Agenda


4 september: Empathie voor Beginners [Uitverkocht] Spreker: Rutger van der Hoeven

Foto’s spreken tot de verbeelding. Ze zijn direct, herkenbaar en echt. ‘Kijk naar mij en voel met me mee!’, roepen ze. En dus zien we elke dag ontzettend veel beelden: het nieuws, reclames, sociale media, ze weten precies wat foto’s met ons doen. Wat betekent die beeldcultuur voor onze empathie?

2 oktober: Empathie voor Gevorderden [Uitverkocht] Spreker: Ewoud Kieft

Niets is simpeler dan iemand veroordelen die anders denkt dan jij. Plant diegene een stempel ‘FOUT’ tussen de ogen en je weet voor altijd waar je aan toe bent. Maar werkt dat wel echt? Als je eerst de moeite neemt om te achterhalen waarom iemand zo denkt, ontdek je misschien alsnog ergens een ‘common ground’. Dan kun je daarna nog altijd zeggen: tot hier en niet verder!

6 november: Empathie voor Experts [Uitverkocht] Spreker: Joachim Duyndam

Je inleven in een ander: het klinkt natuurlijk heel nobel. Maar met empathie alleen komt de wereldvrede er niet - anders hadden we die allang gehad. Hoe weet je met wie je empathie moet hebben, om welke redenen en in welke mate? Is empathie wel altijd goed? Of kun je er ook flink de mist mee ingaan? En wat gebeurt er dan?

4 december: Empathie Extra [Uitverkocht] Spreker: Cees Zweistra

Onze liefdesgeschiedenis met sociale media zoals Twitter en Facebook is wel zo’n beetje ten einde. We snappen inmiddels dat al deze media ‘gratis’ zijn omdat ze schaamteloze handel drijven in onze data. Op deze avond gaan we in op de filosofische achtergronden van het veranderende sociale spel op online media. Wat doen die eigenlijk met ons? Wie zijn wij eigenlijk dat we invloeden van media kunnen ondergaan? En wie is de Ander? Online en in het dagelijks leven.

Alle diners worden afgesloten door huisdichter Hugo die optreedt met Wordbites: een poëtische mix van gesproken woord met live muziek, zang of moderne dans. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Breekbaar en sterk tegelijk. Wordbites gaf tal van festivals en podia meer bite. Van Oerol, Theaterfestival Boulevard, Kunstenfestival Watou, Poetry International, Cafe Theater Festival, Mysteryland en De Zwarte Cross tot de verjaardag van Anne.

Locatie: Robin Food, Frederik Hendrikstraat 111
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
I.s.m. Stichting Vitamine Z
Tekening: Mathilde Bindervoet

Bestel direct kaartjes!

Kaarten Kopen

Kaarten met korting kun je uiteraard uitsluitend bestellen als je hier recht op hebt. Bij toegang tot het evenement wordt hierop gecontroleerd.

Over Vuurwerk


Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.

Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.