Sprekers


Joke Hermsen

Joke J. Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs en promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef veschillende romans en essays over kunst, literatuur en filosofie. In september 2019 sprak ze bij de Amsterdamse Academische Club over haar essay Het tij keren waarin ze de politiek-maatschappelijke denkbeelden van RoseA Luxemburg en Hannah Arendt behandelt.

Erno Eskens

Filosoof en politicolog Erno Eskens stond in de jaren '90 aan de wieg van Filosofie Magazine, werkte voor de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden en startte Felix & Sofie, het filosofische café in Amsterdam. Hij schreef veel over dierenrechten en gaf in de herfst van 2020 een inleiding bij een diner over de vraag welke rechten dieren zouden moeten hebben - en daarmee ook de vraag wat de grondslagen van de democratie zijn.

Ewoud Kieft

Ewoud is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef o.a. Oorlogsenthousiasme, Europa 1900-1918 en Het Verboden Boek, over de aantrekkingskracht van het nazisme, beiden genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Daarover gaf hij in 2018 een inleiding, en in de zomer van 2020 keerde hij terug voor een diner rond zijn debuutroman De onvolmaakten, over de gevolgen van de alomtegenwoordigheid van AI op ons eigen denken en doen.

Pieter Pekelharing

Deze voormalig docent van het jaar aan de Universiteit van Amsterdam is een favoriet bij filosofiestudenten. Hij doceerde politieke en sociale filosofie en enkele generaties studenten hingen gedurende ongeveer twintig jaar aan zijn lippen, waaronder ik zelf. Ook deelnemers aan Het Filosofisch Diner hadden tweemaal het geluk op een inleiding door Pekelharing getrakteerd te worden.