Dat we op 4 mei herdenken, lijkt een vast gegeven. Maar voor veel Nederlanders is de Tweede Wereldoorlog in groeiende mate een verre en meer ongrijpbare geschiedenis. Daarmee rijst de vraag: wie herdenken we en hoe doen we dat? Willen we ook aandacht geven aan de huidige slachtoffers van oorlogsgeweld? Wat is de waarde van de rituelen die we gebruiken om te herdenken; hebben we geen behoefte aan nieuwe rituelen?
Tijdens een speciale editie van Het Filosofisch Diner bespreken we deze vragen samen met theoloog Rikko Voorberg. Een nieuw ritueel ontstaat zo al door gezamenlijk de maaltijd te gebruiken tijdens een herdenking, met de twee minuten stilte om acht uur nog altijd in het middelpunt van de aandacht en scharnierpunt in de avond.
is een activistische theoloog. Hij richtte de PopUpKerk op en initieerde het project ‘We gaan ze halen’ als protest tegen het vluchtelingenbeleid. In 2017 stelde hij voor om op 4 mei omgekomen vluchtelingen te herdenken met papieren kruisjes, maar dit plan kon door de ontstane ophef niet doorgaan. Afgelopen kerst richtte hij een kas in op het Mercatorplein, waar buurtbewoners een kaars konden branden voor een gemiste; dit project werd bijzonder warm ontvangen.
is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland.
Begin 2022 won ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde met haar debuutroman ‘De hemel is altijd paars’ die haar een plek bezorgde op de longlist van de Libris Literatuur Prijs.
Door een jury van de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literaire talent 2022.
Verder won ze ook al de El-Hizjra literatuurprijs in 2019 voor haar poëzie en bereikte ze de finale van NK Poetryslam.
Haar werk is gepubliceerd onder de andere in NRC, De Gids, De Groene Amsterdammer, Awater en de Poëziekrant.
Sholeh was te horen op festivals waaronder Crossing Border, ILFU en Brainwash.
Meer info: www.sholehrezazadeh.nl
Datum: 4 mei
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:00u; aanvang: 19:00u
Regulier €39,50 | Student €27,50
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.