Nooit meer oorlog! Dat is (in het westen) een vurige wens sinds de twintigste eeuw. Maar is dit wel mogelijk? Oorlog is al zo oud als de mensheid zelf en lijkt de destructieve krachten te weerspiegelen die in de mens zelf zitten. Daar staat tegenover -en gelukkig maar- dat zelfs oorlogen ook de constructieve krachten die in de mens aanwezig zijn weerspiegelen. Want zolang mensen oorlog hebben gevoerd, is er ook gestreden tegen het geweld van en in oorlogen. De filosofische 'traditie van de rechtvaardige oorlog' laat dit duidelijk zien.
Maar hoe effectief is die traditie? Moeten we niet erkennen dat het streven naar rechtvaardigheid van en in oorlogen een utopie is, gegeven de niet aflatende menselijke destructiviteit? Daar komt bij dat oorlog een dubieuze aantrekkingskracht lijkt te hebben, zoals J.G. Gray laat zien in zijn boek The Warriors’ Reflections of Men in Battle.
Met behulp van de inzichten uit de 'traditie van de rechtvaardige oorlog' en de inzichten van J.G. Gray, wiens boek in 1970 opnieuw is uitgegeven met een zeer lovende introductie van Hannah Arendt, zoeken we naar een antwoord op de vraag naar de rechtvaardigheid in oorlogen.
studeerde Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aansluitend was zij aan deze universiteit verbonden als onderzoeker. Vanaf 1998 was zij, aanvankelijk als UHD en vanaf 2006 ook als Hoogleraar, verbonden aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Zij was tevens, als bijzonder hoogleraar, verbonden aan het CICAM (Centrum voor Internationale Conflictanalyse en Management) van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Momenteel is zij met emeritaat en begeleidt in haar vrije tijd nog een aantal promovendi.
wordt nog aangekondigd.
Datum: 13 september
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Regulier €39,50 | Student €27,50
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.