Volgens de wereldberoemde middeleeuwse zenmeester Dōgen (1200-1253) zijn de abt en de kok de belangrijkste mensen in het klooster. Terwijl de abt de kloosterlingen spiritueel voedt, zorgt de kok voor het dagelijkse voedsel, waardoor je al jouw taken energiek uit kan uitvoeren. Omdat het bereiden van een goede maaltijd van cruciaal belang is, schreef Dōgen het traktaat ‘Instructies voor de kok’. Uit deze tekst blijkt dat koken een metafoor is voor een zenboeddhistisch leven. Ben je in staat om al jouw handelingen zo te verfijnen als een perfect uitgebalanceerde miso-soep? En lukt het je om geen enkele rijstkorrel te verspillen? Michel Dijkstra gidst je door Dōgens filosofische keuken.
is kenner van Dōgens zenleer. In 2019 promoveerde hij op een vergelijking van de Japanse denker met de Duitse mysticus Meister Eckhart, in 2020 publiceerde hij De essentie van Dōgen (ISVW Uitgevers) en voorjaar 2026 verschijnt de bloemlezing Een zilverreiger in het maanlicht: de filosofie van zenmeester Dōgen (Boom). Recent publiceerde hij Japanse filosofie: de denkweg van verfijning en verbinding (Boom, 2024), het eerste Nederlandstalige overzichtswerk over het denken uit het Land van de Rijzende Zon.
is dichter, stem, plaatjestolk. Hij neemt je mee naar werelden die ons allen onbekend zijn, houdt je hand stevig beet, bijt zich vast in de stof. Zijn passie voor verbeelding liegt er niet om...
Datum: 4 juni
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Betaal naar vermogen:
€28 | €48 (regulier) | €68
want Het Filosofisch Diner moet filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek. Daarom kun je uit drie prijssoorten degene kiezen die het beste bij jouw situatie past. De middelste prijs is standaard en dekt de volledige kosten van de organisatie, met de hogere prijs maak je het mogelijk dat anderen voor minder kunnen aanschuiven. Meer weten? Klik hier.
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.