De feestdagen zitten er weer op. De gezelligste tijd van het jaar voor de een, het moment van knellende sociale verplichtingen voor de ander. Nu de kerstballen weer zijn opgeborgen, wordt het tijd om dat hele idee van ‘gezelligheid’ eens onder de loep te nemen. Waarom verwachten we er vaak zoveel van en valt het soms zo tegen? Wat valt er filosofisch te zeggen over het menselijke verlangen naar gezellige verbondenheid?
Klopt het eigenlijk dat gezelligheid een typisch Nederlands fenomeen is, zoals weleens wordt beweerd? En als het al waar is dat gezelligheid deel is van de Nederlandse identiteit, moeten we die dan proberen te behouden of aanpassen nu de maatschappij zo divers is? Pieter Dronkers, universitair docent zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, verkent het denken over gezelligheid en gaat erover in gesprek.
is universitair docent zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij onderzoekt de verwachtingen rondom burgerschap in een samenleving met een groeiende zorgvraag. Daarnaast houdt hij zich bezig met goede zorg en humanitaire hulpverlening in een internationale context.
Saskia is een intuïtieve dichteres die woorden laat bloeien in de omgeving waar ze staat. Ze leeft en beweegt in dit moment met spoken word en improvisatiepoëzie. Ze brengt waar de ruimte om vraagt. Ze gebruikt onze rauwe werkelijkheid en serveert die op een bedje waar je niet op kunt gaan liggen. Haar teksten schrijft ze vaak op het ritme van de dag van het optreden. Kraakvers en zonder strijkinstructies.
Datum: 5 februari
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Betaal naar vermogen:
€28 | €48 (regulier) | €68
want Het Filosofisch Diner moet filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek. Daarom kun je uit drie prijssoorten degene kiezen die het beste bij jouw situatie past. De middelste prijs is standaard en dekt de volledige kosten van de organisatie, met de hogere prijs maak je het mogelijk dat anderen voor minder kunnen aanschuiven. Meer weten? Klik hier.
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.