Mens & Aarde


De verhouding tussen Mens en Aarde is een lastige. We zien onszelf graag als het logische eindpunt in de ontwikkeling van de planeet. Maar hoe meer we leren over onszelf (en over de aarde), hoe meer we beseffen dat we helemaal niet zo belangrijk zijn. Of toch…?

Wat is de zin van ons bestaan op deze planeet? Hoe heeft ze ons denken gevormd? Welke plichten en rechten hebben we op het gebruik ervan? Hoe verhouden we ons tot haar andere bewoners? Dergelijke vragen bespreken we deze lente onder het genot van een heerlijke maaltijd door Robin Food.

Kijk Verder

Agenda


4 augustus 2021: Eco-panische Tijden

Spreker: Henk Oosterling

We moeten iets doen, anders is de planeet verloren! Dat hoor je de laatste jaren steeds meer. Maar wat, in godsnaam? En: wíe moeten dat doen? Als ik de auto laat staan, geen plastic meer gebruik en alleen nog groenten uit eigen moestuin eet, merkt de aarde dat echt niet. Tijd voor een duurzaamheid waarin niet het ego, maar het ‘eco’ centraal staat?

1 december 2021: Evolutionair Denken

Spreker: Pouwel Slurink

Sinds Darwin wist te verklappen dat wij apen afstammen, is er in ons denken veel veranderd. We hebben ander zicht gekregen op fundamentele vragen over de mensheid – waarom we bestaan, wie we zijn, wat we willen en mogen doen. De evolutietheorie is daarmee veel meer bepalend voor ons wereldbeeld dan we vaak geloven. En kan ons misschien wel van antwoorden voorzien op vragen waar we al eeuwenlang mee rondlopen. Eindelijk zekerheid?

2 september 2020: Andere Aardbewoners [Uitverkocht] Spreker: Erno Eskens

Descartes meende dat dieren niet meer waren dan geavanceerde automaten. Tegenwoordig weten we wel beter; maar trekken we daar ook lering uit? We zijn er nog altijd niet in geslaagd om ze simpelweg als medebewoners van de aarde te beschouwen en ze op basis daarvan dezelfde rechten te geven, die we elkaar als mensen toekennen. Waarom zouden we dat niet doen?

7 oktober 2020: Mens & Zee [Uitverkocht] Spreker: Ziega van den Berk

We pretenderen de aarde goed te kennen en te begrijpen, maar dat is eigenlijk een behoorlijke zelfoverschatting. Twee derde van het aardoppervlak bestaat uit zee en wat van wat zich daarin afspeelt hebben we bijzonder weinig weet. Verdient het water niet wat meer aandacht? En wat is ervoor nodig om wat meer begrip te kweken voor al die nattigheid?

Praktische Informatie

Elke eerste woensdag van de maand
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:00u; aanvang: 19:00u
Regulier €39,50 | Student €27,50

Belangrijke Informatie m.b.t. COVID-19

Uiteraard draait de avond erom dat jij in een ontspannen sfeer kunt eten en praten. Daarom creëren we een setting, waarin we gezamenlijk moeiteloos de maatregelen kunnen naleven, die nu voor de horeca gelden.

  • Toegang is alleen mogelijk op vertoon van een coronatoegangsbewijs
  • Ervaar je corona-gerelateerde klachten voorafgaand aan je bezoek? Blijf dan thuis. Je kunt de reservering kosteloos annuleren.
  • Er is een vaste tafelindeling

Kaarten Kopen

Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via weticket

Over Vuurwerk


Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.

Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.