Moord. Het is de definitieve misdaad. En moordenaars moeten we zo zwaar mogelijk straffen. Toch? Maar wat als de moordenaar denkt dat de duivel in hem zit? Of dat stemmen hem dodelijke opdrachten geven? Is de moordenaar dan nog wel verantwoordelijk voor zijn daad? In dit boek onderzoeken Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee waar de grens van die verantwoordelijkheid ligt. Aan de hand van psychologische, juridische en filosofische inzichten bestuderen ze vele strafzaken. Hoe moeten we omgaan met mensen die in verwarde toestand iets verschrikkelijks doen? Van psychotische moordpartijen tot tbs-klinieken, van het verschil tussen moord en doodslag tot de vraag of er zoiets bestaat als de vrije wil – in dit met lef en toewijding geschreven boek brengen de auteurs je dichter bij iets wat we meestal op afstand proberen te houden: dodelijke gekte.
is schrijver, filosoof en beeldend kunstenaar. Ze studeerde filosofie, geneeskunde en epidemiologie. Ook promoveerde zij in de epidemiologie, voltooide zij haar specialisatie tot psychiater en zat zij een jaar op de kunstacademie. Omdat haar focus steeds meer op het creatieve vlak kwam te liggen, richtte ze zich uiteindelijk volledig op het schrijven en schilderen.
is dichter met een achtergrond in literatuurwetenschappen. Hij recenseert voor Meander en Literair Nederland en is lid van het Leidse kunstenaarscollectief ROEM. Zijn werk verscheen onder andere in de Seizoenszine, Tijdschrift Landauer, Word Up Pages en Het Gezeefde Gedicht. Hij treedt regelmatig op en stond eerder op plekken zoals Podium Sleutelwoord, De Mus Amsterdam, verschillende openingen van exposities en als nachtdichter op Radio Veronica. Poëzie is werkelijk overal te vinden. Van het ijsbolletje dat van je hoorntje valt tot aan de existentiële crisis van de neoliberale maatschappij: allemaal poëzie. Soms is het ontroerend, soms is het leuk, en soms is het prima om weg te dromen bij een tekst die je morgenochtend weer vergeten bent.
Datum: 7 februari
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Regulier €44,- | Student €29,-
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.