We leven in een samenleving waarin steeds meer data over gezondheid en ziekte worden verzameld, niet alleen via allerlei medische testen in de gezondheidszorg, maar ook daarbuiten. Denk maar aan wat alleen al een smart watch aan data kan verzamelen over iemands mail- en appgedrag, looppatroon, spraak of locatie. Al die data kunnen, geanalyseerd met Artificiële Intelligentie, interessante informatie bieden om de zorg voor onze gezondheid te verbeteren.
Misschien zijn we door al deze monitoringstechnieken binnenkort zelfs in staat om de toekomstige ontwikkeling van iemands gezondheid of ziekte te voorspellen. Maar hoe wenselijk zijn die visioenen van een ‘data-intensieve’ gezondheidszorg? Wie krijgt er toegang tot al die data? Willen we wel weten wat er op ons afkomt? Welke verantwoordelijkheden brengt dat met zich mee? Tijdens dit diner gaan we in gesprek over deze en andere ethische vragen rondom ‘data-intensieve’ gezondheidszorg.
is hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze heeft een achtergrond in de gezondheidswetenschappen en de wijsbegeerte. In haar huidige functie geeft ze onderwijs over, doet onderzoek naar en adviseert bij ethische vragen en dilemma’s in de zorg. In haar onderzoek richt Marianne zich op de wisselwerking tussen technologische innovaties en waarden, op de vraag wat verantwoorde innovatie is, en hoe die te bevorderen. Daarbij gaat het over brede toekomstvisioenen: hoe wenselijk zijn bijvoorbeeld beelden van data-gedreven en/of gepersonaliseerde zorg? Haar streven is filosofische en ethische vragen vroeg in het innovatieproces op de agenda te krijgen en bij te dragen aan de ontwikkeling van verantwoorde zorgtechnologie.
is authentiek, liefdevol en verbindend. Haar ervaringen als verpleegkundig groepstherapeut in de GGZ legt zij naast haar eigen proces als cliënt waardoor een uniek perspectief ontstaat. Wat blijkt? We doorlopen veelal dezelfde processen.
Met een diepe motivatie om alle kanten van het verwerkingsproces over te brengen en stigma's rond de emoties die daarbij komen kijken te doorbreken, gelooft Bieke dat praten en delen ruimte creëert voor verbinding en groei, ook al moet je soms door de shit.
Bieke zet zich in voor een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg met Stichting “Recht op GGZ”. Vind haar op Spotify en Instagram.
Datum: 2 oktober
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Regulier €44,- | Student €29,-
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.