Heden ten dage woeden er culturele veldslagen. Activisten van links en rechts bestoken elkaar met verwijten over voorrechten en achterstellingen in zaken als etniciteit, gender, seksualiteit en multiculturalisme. Zo verdeeld als de meningen zijn, zo sterk lijken de verschillende groepen op elkaar in hun overtuiging dat hun gelijk verbonden is aan de eigen identiteit én dat het neoliberalisme de grote boosdoener is.
Hoe is deze identiteitspolitieke strijd ontstaan? Hoe heeft het persoonlijke zo politiek kunnen worden? Tijdens Het Filosofisch Diner gat Gijs van Oenen in op deze vragen, die hij stelde in zijn boek Culturele veldslagen (op de shortlist voor de Socratesbeker 2023). Hij onderzoekt hoe de Franse filosofie van denkers als Foucault en Derrida ons denken en doen grondig hebben veranderd en laat zien hoe taal het wapen is geworden waarmee de huidige strijd wordt geleverd.
is universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Philosophy in Rotterdam. Daar houdt hij zich bezig met politieke & sociale filosofie, en filosofie van mens en cultuur. Hij was leider van het NWO-project "Interactive metal fatigue" (2007-2012). Hij is tevens fellow van het Erasmus University College. In het verleden was hij verbonden aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam, Webster University Leiden en de Hogeschool Haarlem.
wordt nog aangekondigd
Datum: 3 mei
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Regulier €39,50 | Student €27,50
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.